Zelfredzaamheid in de achtbaan van de ICT 2013-02-27

Zelfredzaamheid in de achtbaan van de ICT

Ben je niet zo’n held met de computer? Moet je om de zoveel tijd een informaticus je te hulp laten snellen omdat die alles met een vingerknip kan oplossen? Ik denk van niet. Akkoord, voor verschillende dingen is er op (hedendaagse) computers nog steeds heel wat technische kennis vereist om iets op te lossen. Waarom vinden wij (voor het gemak reken ik mezelf daar al bij) dan quasi onmiddellijk waar jij je al een half uur zorgen over maakt. Het antwoord is eigenlijk heel simpel: ook wij moeten dat zoeken! Of toch in sommige gevallen, in andere is het omdat we die applicatie door en door kennen of er heel veel ervaring mee hebben. Enkele tips:

Korte versie ga naar de conclusie.

Van kinds af aan ben ik (zoals vele anderen) bezig met computers. Menu’s afschuimen om te vinden wat je zoekt is een 2de natuur geworden! Mijn eerst tip is dan ook heel eenvoudig: Experimenteer! Vraag je het meteen aan “iemand die er iets van kent” dan kan je het de volgende keer waarschijnlijk zelf nog steeds niet. Hierin volg ik het motto van Technopolis : “Ik hoor en ik vergeet. Ik zie en ik onthoud. Ik doe en ik begrijp. “ Als je het zelf weet te vinden weet je misschien waarom het precies daar staat. Een tweede voordeel is dat zelfs als je de volgende keer iets anders zoekt je al weet waar je niet moet gaan zoeken. Bovendien lijken vele programma’s/webpagina’s/… op elkaar. Ken je het ene dan kun je waarschijnlijk overweg met het andere in no-time. Da’s toch handig!

Ook F1 (zie linksboven op je toetsenbord, en shame on you als je die toets niet kent!) is vaak een nuttige hulp als je het even niet meer weet. Bijna altijd schuilt er onder deze toets een help-functie, het proberen waard dus.

Een andere hulp is, vaak nog te weinig gebruikt, het opzoeken op het internet. Bij sommige ‘problemen’ denk ik soms echt LMGTFY (Let Me Google That For You) of m.a.w. : je bent juist 1 muisklik van het antwoord verwijderd. Tegenwoordig is internet ‘all around’ dus wat is er dan makkelijker dan even eenvoudig je probleem te Googlen? Denk maar zo: “als ik die vraag heb zal er ergens in de wereld nog wel iemand met die vraag geweest zijn, toch?” dus vind google dat wel voor jou. Tips die je misschien best eens leest in verband met goed zoeken vind je hier: http://sites.google.com/site/zoektips/nl of maak direct gebruik van deze tip om zelf nog meer tips te vinden.

Misschien, dit is eerder uitzonderlijk voor de dagelijkse gebruiker, heeft toch nog niemand deze vraag gesteld (in een taal die jij begrijpt). Dan kan je altijd een topic starten op een forum of je vraag mailen naar iemand die een blog schrijft. Er bestaan zelfs hele sites voor dergelijke vragen. Bovendien zijn deze methodes 24/24 te bereiken en dus als het dringend is kan het zijn dat je snel een antwoord krijgt.

Eventueel kan je ook een helpdesk bellen/mailen maar daar ben ik zelf niet zo’n fan van. Aangezien het nogal lang kan duren voor je hier binnen raakt en vaak kost dit dan ook nog geld. Helaas soms heb je ook deze nodig! Maar ik stel voor dat je dit als laatste redmiddel gebruikt.

Conclusie

Snel en eenvoudig zelf ‘een probleem met mijnen computer’ oplossen doe je zo:

  1.     Probeer zelf wat dingen uit
  2.     F1 kan hierbij een goede hulp zijn
  3.     Google weet misschien het antwoord
  4.     ‘Stel je vraag’ sites/fora
  5.     Helpdesk

Onlangs kwam ik nog de volgende comic van xkcd tegen en deze sluit volledig aan bij mijn persoonlijk idee:

Uiteraard wil ik hiermee niet beweren dat eventjes iets vragen iets slechts is. Maar wat als die alles-oplossende informaticus eens niet in de buurt is…?

tags: basic - Tips - tutorial