Signal Private Messenger in de zorgverlening 2021-05-21

Signal Private Messenger in de zorgverlening

logo van Signal Private Messenger

In deze nog steeds extra digitale tijden denk ik dat de nood aan digitale privacy ook nog steeds verhoogd is en ook daarna blijft het een mensenrecht (het 12de). Signal biedt, voor communicatie althans, een goed antwoord op de privacyproblematiek. Eerder schreef ik al over waarom ik iedereen Signal aanraad als go-to bericht-/(video)telefoon- en zelfs notitie app. In dit artikel probeer ik het meer van een hulpverlenersstandpunt te bekijken. Waarom kies ik voor dat standpunt? Omdat ik o.a. vanuit mijn huidige job bij Zenjoy gemerkt heb dat veel sociale instanties, hulpverleners en hulpverleningsorganisaties vaak niet goed mee zijn met de digitale uitdagingen van vandaag. Dat is ook zeer begrijpelijk gezien de hoge complexiteit die onze (digitale) maatschappij heeft.

Ook vanuit de stoel van hulpvragers (mensen die de stap naar hulpverlening gezet hebben) hoor ik wel eens verzuchtingen over het (gebrek aan) privacyvriendelijke hulpverlening. Gelukkig is er tegenwoordig het veilige gebruiksgemak dat Signal biedt. Nu nog de hulpverleners meekrijgen dus!

Vanuit dat perspectief denk ik ook dat zelfs als privacyproblematiek nog niet naar boven is gekomen hulpverleners met Signal proactief een geruststellend antwoord kunnen bieden mocht de vraag komen. In een overzicht van zeven puntjes licht ik hieronder verder de problematiek (en vooral een deel van de oplossing) toe.

1) Vergroten van bereik door een lagere drempel

De stap naar hulpverlening zetten is moeilijk voor velen. Bij elke extra drempel vallen er mensen af. Ik ben er zeker van dat er heel wat mensen zijn die afvallen door een (al dan niet terechte) angst voor hun privacy en daarom niet de stap durven te zetten naar (online) hulpverlening. Dat is zonde zeker in een maatschappij die aan een ijltempo digitaliseert (zeker sinds de pandemie). Signal kan voor sommigen dat vertrouwen herstellen. De garantie dat er niemand met je berichten/audio/video KAN meelezen behalve jij en je hulpverlener is geruststellend.

Ook al zijn hulpverleners nu al overbevraagd, toch is het vergroten van toegankelijkheid belangrijk. Ook vanuit een preventiestandpunt lijkt dat wijselijk.

2) Het is de ideale timing

Er is wereldwijd een grote shift naar Signal aan het gebeuren door het veranderen van de privacy verklaring van Whatsapp (de grootste concurrent en eigendom van Facebook). Hulpverlening moet m.i. aanwezig zijn op de platformen die mensen gebruiken. Die shift is niet zomaar aan het gebeuren. Mensen maken zich (ter)echt zorgen. Hoog tijd dat hulpverleningsorganisaties zich daar bewust van zijn en hun deel doen.

3) Het is kosteloos en gratis

De Signal Foundation is een non-profitorganisatie en de applicatie is volledig open source. Dat betekent dat het ontwikkelen van de applicatie zeer transparant gebeurt. Alles aan Signal is gratis voor elke gebruiker, altijd. Dat is het doel van de organisatie en daar slagen ze ondertussen al vele jaren in.

4) Uitgebreide en kwaliteitsvolle communicatiemogelijkheden

Signal Private Messenger is beschikbaar op alle grote platformen Android/IOs/Dekstop (Windows/OSX/Linux) en is bovendien:

  • Uitermate gebruiksvriendelijk
  • Uitstekend meertalig
  • Heeft hogere audio kwaliteit dan simpel telefoon gesprek (je kan elke nuance horen en een stem klinkt zoals in het echt). (a)
  • Een snelgroeiende gebruikersbasis (ook bvb. de Europese Commissie)
  • Kan ook gebruikt worden als privacy vriendelijke notitieapplicatie.
  • Kan ook gebruikt worden zonder smartphone (b)
  • Geen advertenties
  • Sterke wiskundige en software-engineeringgaranties om privacy schendingen te voorkomen (c).

(a) Zoals elke digitale tool en zeker met real-time (video)gesprekken heb je baat bij een stabiele internetverbinding. Een bekabelde verbinding biedt daarvoor nog steeds de beste garanties. (b) Dat vergt (helaas) nog wat technische kunde maar leuk dat het kan. (c) Voor sommigen gaat Signal nog niet ver genoeg maar voor de overgrote meerderheid van de mensen zijn de garanties die geboden worden voldoende en vele malen beter en veiliger dan andere alternatieven. Wil je meer weten hierover dan kan je eens zoeken op ‘metadata resistant messaging’.

5) Risico en impact van hack in zorgverlening zijn groot

Veel hulporganisaties gebruiken chat-applicaties om online contact te hebben met hun cliënten. De meeste van deze applicaties hebben veel slechtere privacy en veiligheidsgaranties dan Signal. Dat brengt een reëel risico met zich mee: onlangs werd een grote Finse mentalegezondheidszorgverstrekker gehackt en daardoor liggen de levens van vele van hun patiënten nu op straat en (nog meer) in puin (hier is er een Engelstalig artikel daarover te vinden). De chat-applicaties die veelal worden gebruikt in België/Vlaanderen zijn van sterk ondergeschikte kwaliteit als je ze vergelijkt met de standaarden die Signal gezet heeft als app (dat zeg ik als computertechnisch privacy- & securityexpert en ik ben daar niet alleen in).

6) Het zal jou/je organisatie op de kaart zetten als vooruitstrevend

Als er me één ding opvalt sinds ik me in de materie verdiepte dan is het wel dat het nu meer aandacht krijgt dan ooit tevoren. Recent opgerichte organisaties zoals ‘The ministry of Privacy’ duiden erop dat privacy bij veel mensen terecht een snaar raakt. En ook in het buitenland heb je het EFF 🇬🇧, bittsoffreedom 🇳🇱,…

7) Privacy is een sociaal goed dat een sociale aanpak vereist

Ook onder hulpverleners onderling wordt er veel gecommuniceerd. Vaak over mail of telefoon terwijl het (makkelijk) veel veiliger kan. De hulpverlening heeft een voorbeeldfunctie. Betrouwbaar, pro sociaal, inclusief en toegankelijk voor iedereen. Aandacht hebben voor privacy hoort daar vandaag bij en Signal is daarin een kleine eenvoudige stap. Er zijn ook heel wat andere (sociale) stimulansen die daarin kunnen helpen zie ook m’n vorige artikel.

Geïnteresseerd?

Stuur me een mailtje dietercastel@gmail.com of stuur me een berichtje op twitter (en als je dan wilt kunnen we verder communiceren op Signal zo kan je zelf ervaren hoe makkelijk het is).

tags: basic - hulpverlening - Privacy - End-2-End Encryption - Thuisencryptie - Beroepsgeheim - Briefgeheim - Signal - hulpapp - hulp - app - software