Waarom privacy van belang is 2014-09-16

Waarom privacy van belang is

Als het gaat over het belang van privacy krijg ik vaak “maar ik heb niets te verbergen” te horen. Onlangs kwam ik  dit artikel tegen dat (nogal uitgebreid ) in het Engels uitlegt waarom dit argument weinig steek houdt. Aangezien ik denk dat door de lengte en taal de boodschap maar een beperkt publiek zal bereiken, probeer ik dit hier, in het Nederlands, samen te vatten.

missing_the_point

Een veelgebruikte comeback kan zijn: “Maar heb je gordijnen?”. Er zijn maar weinig mensen in onze cultuur die letterlijk open en bloot willen leven zoals de bovenstaande comic mooi illustreert.  De veronderstelling dat privacy dient om iets slecht te verbergen is inherent fout aangezien het privacy als concept te nauw ziet. Het gaat over het recht om zelf te kunnen beslissen wat je met wie deelt en dit is niet voor niets het 12e mensenrecht. Doorbreken van dat recht moet grondig verantwoord worden, NIET omgekeerd.

Zich letterlijk blootgeven is natuurlijk de extreme tegenpool van het nothing-to-hide argument, al is zelfs daar iets voor te zeggen. Vaak gaat het over gegevens die overheden in alle waarschijnlijkheid zouden willen verzamelen. Daar zijn echter nog steeds de volgende problemen mee: aggregatie, uitsluiting, vervorming en secundair gebruik.

Twee schijnbaar onschuldige feiten kunnen als ze worden geaggregeerd (samen gelegd) toch iets bloot leggen waar je geen controle over hebt. Verder zijn regeringen vaak zeer geheimhoudend over welke informatie ze juist verzamelen. Dit leidt tot uitsluiting van diegene die wordt geobserveerd. Daarmee wordt bedoeld dat de geobserveerde totaal geen controle meer heeft over wat wel en niet wordt verzameld, dus alles gebeurt buiten hem/haar om. Dit heeft als bijkomend gevolg dat fouten onmogelijk kunnen worden rechtgezet. Dat zorgt dan weer voor vervorming waardoor er valse veronderstellingen gemaakt kunnen worden . Secundair gebruik heeft als probleem dat verzamelde informatie kan misbruikt worden voor een totaal ongerelateerd doel in de toekomst.

Maar zelfs als we er van uit gaan dat de overheid steeds het beste met iedereen voor heeft dan nog is bescherming van ieders privacy van vitaal belang. Overheden en administratieve diensten maken fouten, vaak en veelvuldig, zoals iedere mens. Wat als deze al die persoonlijke informatie lekt? Wat als ze alles heel slecht beveiligen? Wat als ze je valselijk beschuldigen? Wat als ze onterecht maatregelen treffen op basis van foutieve informatie? Het gebeurt ook bij ons.

Kortom zelfs als je denkt dat je niets te verbergen hebt kunnen schendingen van je privacy je duur komen te staan.

[Gebaseerd op https://chronicle.com/article/Why-Privacy-Matters-Even-if/127461/ door Daniel J. Solove]

tags: basic - privacy